Eindhoven
Taipei

Bron: www.rondreis.nl

Vriendschap door technologie.

Wanneer Philips en ASM in 1988 besloten een afdeling van hun dochteronderneming ASML in Taiwan te vestigen, hadden ze waarschijnlijk niet meteen voor ogen dat het een begin van een sterke band tussen Eindhoven en Taipei betekende. Op gebied van design en vooral technologie zijn deze twee steden inmiddels als een spinnenweb verweven.


fun-fact

Op gebied van design en technologie zijn deze twee steden als een spinnenweb verweven


Inmiddels bouwt de eerder vernoemde Taiwanese afdeling van Techgigant ASML een volledige lijn machines die vervolgens de hele wereld over gaan. Ook bij DAF, wat begin deze eeuw een vestiging in Taiwan opende, gaat het goed. Het bedrijf van Eindhovense oorsprong kreeg het in 2017 voor elkaar om de 10.000e in Taiwan geproduceerde DAF truck van de band te laten rollen. Maar ook andersom. Het Taiwanese technologiebedrijf, Advantech, zit al bijna twintig jaar in Brabant. Voor zijn ambitieuze groeiplannen koos het bewust weer voor Eindhoven, net als veel andere Taiwanese bedrijven. “Het is toch het Silicon Valley van Europa.” Dit bleef ook niet onopgemerkt bij de Taiwanese overheid, die heeft de laatste jaren namelijk veel interesse in de smart city-oplossingen die hier in de regio worden ontwikkeld.

Bron: www.ed.nl

Naast de technologie speelt ook ‘design’ een belangrijke rol in de verbinding tussen Taiwan en Eindhoven. Taipei werd in 2016 World Capital of Design, naar aanleiding van deze gebeurtenis werd het design-residency-project leven ingeblazen. In dit project werden Eindhovense designers naar Taipei gestuurd en waren er Taiwanese designers op bezoek in onze stad. Een bijzonder onderdeel van deze samenwerking is het Design-for-Health-project, waarin onder meer de TU/e en Philips een belangrijke rol spelen. Het is de bedoeling daarin het Next Design for Aging te helpen ontwikkelen.


Wonen in gebouw Taipei?

www.groothartje.nl