Eindhoven
Londen

Bron: www.olympic.org

De golden girl van Londense spelen.

Toen ze op 14-jarige leeftijd goed genoeg werd bevonden om namens Nederland mee te doen aan de Europese jeugdkampioenschappen in Boedapest, wakkerde er bij Ranomi Kromowidjojo een vuurtje aan. De kleine zwemster uit het hoge Sauwerd realiseerde zich dat ze blijkbaar talent had voor de zwemsport en ging sindsdien voor niets minder dan het hoogst haalbare: Olympisch goud. Ze ging er toen al heel stoïcijns en gedreven voor.


fun-fact

Drievoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo wil nog één keer pieken


In 2008 pakte ze in Beijing voor het eerst goud. In 2012, als kersverse Eindhovenaar, was ze de grote favoriet. In Londen pakte ze goud op zowel de 50 als de 100 meter freestyle. Ook pakte ze zilver in 4×100 meter relay. Ranomi is al een hele tijd samen met Ferry Weertman die ook uitkomt voor Nederland op de lange afstanden in open water. Ferry maakt deel uit van de Nationale zwemselectie die in Eind-hoven wordt getraind door oud-topzwemmer Marcel Wouda. Het Pieter van den Hoogenband Zwem-stadion is één van ’s werelds meest innovatieve zwemcentra.

Bron: www.NOCNSF.nl

Ranomi en Ferry hebben niet zo heel veel op met de spotlights. “Ik hoop dat ik nog gewoon op de fiets door Eindhoven kan en rustig boodschappen kan doen”, zegt Ranomi. De drievoudig Olympisch kampi-oen wilde op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 nog één keer pieken. De bijna 30-jarige top-zwemster laat er echter geen twijfel over bestaan: ”Ik ga absoluut door tot 2021. En Ferry ook.”


Wonen in Groot Hartje?

www.groothartje.nl