Eindhoven
Hamburg

Bron: www.gebroedershornemann.nl

De Gebroeders Hornemann.

Een shockerend verhaal. Het is oorlog. Met de Duitse inval en de bezetting begon een lange reeks van anti-Joodse maatregelen en acties. Al in 1940 moesten alle ambtenaren een verklaring ondertekenen dat ze niet Joods waren. In 1941 werden de Joden onder hen ontslagen. Steeds meer maatregelen volgden, in 1941 begon de registratie: alle Joden moesten zich tegen betaling laten registreren. Zo ook de familie Hornemann, met hun 2 jonge zonen.


fun-fact

Lex en Edo, kinderen, slachtoffers van de oorlog


In 1942 werden mannen opgeroepen om naar werkkampen te gaan, de deportatie was begonnen. Onder hen Lex en Edo Hornemann uit Eindhoven. Het eerste kamp waar ze terechtkwamen was Vught. Al snel volgde Auschwitz-Birkenau. Op het laatst verbleven ze in Neuengamme, waar Duitse artsen hen gebruikten als medische objecten. In de nacht van 20 april 1945 zijn ze opgehangen in de kelder van een school in Hamburg. Samen met 18 andere Joodse kinderen. Lex en Edo waren 10 en 8 jaar oud.

Bron: www.ad.nl

Aan de Dommel staat een monument ter nagedachtenis van de jongetjes en hun lotgenootjes, niet ver van het huis waar zij met hun vader en moeder hadden gewoond. Het ‘Gebroeders Hornemannmonument’ is opgericht ter nagedachtenis aan alle Joodse kinderen uit de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn vervolgd en omgebracht. Het gedenkteken is een herinnering aan en een waarschuwing tegen discriminatie en vervolging.


Wonen in Groot Hartje?

www.groothartje.nl