Eindhoven
Antwerpen

Auteur: Walter van der Ven 1884-1923

De eerste Eindhovense Olympiër met goud.

Meer dan 100 jaar geleden was Piet de Brouwer de eerste Eindhovense Olympiër met een gouden plak! Piet woonde in Gestel en is de eerste Eindhovenaar die mocht deelnemen aan de Spelen. In 1920 won hij met zijn team op het onderdeel ‘bewegend vogeldoel’. Er werden ook toen geen levende vogeltjes uit de lucht geschoten maar het was een bewegend blazoen. Ringen waarmee je 1-2-3-5-7-9 punten kon behalen. Over 2 dagen werd de wedstrijd gespeeld, per dag 30 pijlen.


fun-fact

Goud op de spelen en in datzelfde jaar fuseerde Eindhoven naar Groot-Eindhoven


Piet schoot in totaal 378 punten tijdens de teamwedstrijd op 28 meter. Zijn teamgenoot Jo uit Tilburg schoot 414 punten, Janus deed het nog wat beter met 443 punten, Driekske uit Helmond, Tiest, Joep, Theo en nog een Janus schoten ook met scherp. Er werd nog wel protest aangetekend door onze zui-derburen. De Belgen eisten dat de Nederlandse formatie het officiële tenue droeg. Onze Piet en zijn teamgenoten kozen liever voor de wat hippere hemdsmouwen. Hulde voor onze helden, met name Piet de Brouwer, de eerste Eindhovense Olympiër die deelnam en gelijk goud won!

Bron: www.geschiedeniseindhoven.nl

Daar was Eindhoven snel bij want in datzelfde jaar (1920), werden de dorpen Tongelre, Stratum, Gestel, Strijp en Woensel samengevoegd. Daarvoor was Eindhoven niet groter dan de huidige binnenstad. Door de fusie was Groot-Eindhoven geboren. Een prima jaar voor Eindhoven dus.


Wonen in Groot Hartje?

www.groothartje.nl