Eindhoven
Adelaide

Bron: omroepbrabant.nl

De gouden Stella’s uit Eindhoven.

Het Solar Team Eindhoven is een team van de Technische Universiteit Eindhoven dat sinds 2013 deel-neemt aan de tweejaarlijkse ‘World Solar Challenge’. Een race voor zonneauto’s die van het Australi-sche Darwin naar de finish in Adelaide rijden. Een race die niet gaat om de beste tijd, maar om de meeste efficiënte manier waarop de eindstreep wordt gehaald.


fun-fact

De eerste zonneauto ter wereld die plaats biedt aan vijf personen


Al viermaal op rij pakt de TU/e met zijn studenten goud in Adelaide. Als eerste met zonneauto ‘Stella’, een 4-zitter met een actieradius van 650 kilometer. Twee jaar later werd de race gewonnen met de ‘Stel-la Lux’, ook een 4-zitter, maar deze door de zon aangedreven auto wist een actieradius van 1000 kilo-meter te behalen. De ‘Lux’ won naast de WSC ook nog de Crunchie voor ‘Bes-te technologische ontwikkeling’, de Oscars op gebied van technologie. Het team van de TU/e liet hier-mee grote namen als Apple, SpaceX en Bitcoin achter zich. Een van de teamleden van de lichting uit 2015, Lex Hoefsloot, startte na zijn overwinning in Adelaide zijn eigen automerk dat dit jaar een volledig door de zon aangedreven auto voor de openbare weg wist te ontwikkelen. De ‘Stella Vie’ waarmee in 2017 de World Solar Challenge werd gewonnen was de eerste zonneauto ter wereld die plaats biedt aan vijf personen. In 2019 werd de laatste WSC-race gewonnen met de ‘Stella Era’, deze auto is niet alleen ontwikkeld om de race mee te winnen. Ook heeft de ‘Era’ het vermogen om andere elektrische auto’s op te laden, een mobiel laadstation wat ook nog eens op zonne-energie van plek naar plek weet te rijden dus.

Bron: omroepbrabant.nl

Ook dit jaar staat er weer een race gepland waarbij het Solar Team Eindhoven zonder twijfel hoge ogen gaat gooien. Wat de exacte uitkomst gaat worden in Adelaide laat nog even (tot oktober) op zich wachten.


Wonen in gebouw Adelaide?

www.groothartje.nl